Moringa

Moringa
Moringa oleifera from Tenerife

10.5.16

Siemen/moringaleivästäni

Aloitin siemen/moringaleipä seikkailun syksyllä 2015. Kirjoitin kokeilun alkuvaiheista.
Kuluneita kuukausina olen sitten kokeillut kaikenlaista tässä siemenleivän teossa. 


Tämänpäiväisen leipäni alkuaineet:
Takarivissa olevat neljä purkkia vasemmalta oikealla:
Karkeaa himalaysuolaa,  quinoan siemeniä, amaranton siemeniä, tattarin siemeniä.
Keskirivissä vasemmalta oikealla: Mustikkarouhe, tatterijauhoja (vihreä kanssi) moringanlehtipulveria
Liinalla: manteleita, kuivattuja kurpitsansiemniä, porkkanoita
(Oliiviöljypullo unohtui pois kuvasta)
Perusjuttuna ovat kuitenkin edelleen tattarin, amaranton ja quinoan siemenet. Liotan kaikki yön yli Vettä luonnollisesti oltava tarpeeksi, koska siemenet turpoavat.
.
Olen myös hankkinut kunnollisen sekoittimen. Sauvasekottimen aikaansaannos ei tyydyttänyt ajan mittaan.

Riippuen sitten siitä, mitä muuta sattuu olemaan, olen lisännyt. Yleensä laitan kourallisen manteleita siemenien mukaan pehmenemään. Löysin yhden kaapin nurkasta purkillisen kurpitsan siemeniä. Laitan niitäkin puoli kourallista muiden siementen sekaan. Kaadan koko massan sekoittimineen aamulla.
.
Paloittelen pari porkkanaa aamulla ja laitan nekin sekoittimeen.
Melkein valmis seos. Mustikkarouhe puuttuu.
Moringa värjää vihreäksi. Sitä väriä korostaa
vielä se, ettá olen ottanut kuvan vihreän päivänvarjon alla
Sitten kun sekoitin on hoitanut hommansa, lisään vielä muita aineita. Sain helsinkiläiseltä ystävältäni tuliaisiksi purkillisen mustikkarouhetta, sitä ruokalusikallinen. Hieman oliviiöljyä. Hieman himalaysuolaa.
Jos haluan curryn tai rosmariinin makuista leipää, jätän silloin mustikan pois. Mikä puhuttelee milloinkin.
Lopuksi muutamia ruokalusikallisia moringalehtipulveria ja sen verran tattarijauhoa (kuorineen jauhettua) että massasta tulee sopivan kiinteää.

Uuniin menossa



Levitän sen pellille, leivinpaperin päälle.

Tuo vasemmanpuoleinen levy on kääntynty vähän hassuun asentoon.
Pyrkimyksenä on, että uuni ylä- ja alalämpö on sama
Seuraavaksi se pääsee uuniin.















Olen huomannut, että 250 astetta on hyvä paistolämpö. Tosin lämpoä on laskettava noin 30 min päästä, tavallisesti 220 C

Katselen sitten yleensä vain kuorta ja painan sormellani todetakseni missä vaiheessa otan levyn pois uunista. Paistaminen kestää yleensä noin tunnin.

Kaadan tämän "levyn" liinan päälle. Annan sen jäähtyä, Sen jälkeen paperi on helpompi poistaa.



Leikkaan levyn sopivan kokoisiksi palasiksi. Ne ovat helposti halkaistavia sitten, kun ne ovat hieman jäähtyneitä, muuten pehmeä taikina tarttuu veitseen.

Laitan nämä halkaistut palaset vielä hetkeksi uuniin, jonka lämmön olen laskenut 200 asteeseen.  Sen jälkeen kun ne vaikuttavat hieman kuivahtaneilta, otan ne pois.

Yleensä yhdestä levystä tulee kuivaamista kahdelle pellilliselle. Tässä vaiheessa en enää käytä paperia.

Kuivahtaneet palaset saavat jäähtyä. Lopuksi pakkaan osan niistä minigrip pusseihin ja pakastan ne. Osan säilytän peitetyssä astiassa jääkaapissa.

Nämä palaset ovat valmiit pussiin ja/tai jääkaappin.
Tämä leipä ei säily kolmea päivää enempää hyvänä edes jääkaapissa. Siksi on syytä pakastaa se määrä, mikä ylittää näiden kolmen päivän syömiset. Aamuannoksen voi sitten jättää  illalla sulamaan.














Ja mitä iloa tästä leivästä on ollut?
Suurin syy perusmateriaalin vaihdolle oli pelkästään sen, ettei kehoni enää kestänyt spelttiäkään. En ole gluteeniherkkä, mutta en vain kestä viljaa. Liekö tuo 0-veriryhmäni siihen syypää. Jotenkin tuntui vaikealta elää täysin ilman minkäänlaista "leipää",  jolle pinota aamiaisella tomaatteja tai mitä muuta tahansa.

Alussa leivänvaihdon jälkeen painoni putosi nopeaa vauhtia noin 7 kiloa. Nyt se on kiivennyt pari kiloa takaisin. Keho on arvioni mukaan etsinyt tasapainonsa ja tuntuu iloitsevan kanssani..

Toinen mahtava juttu on, että vaikka en harrasta jokapäiväistä kävelemistä, enkä edes uimista (valitettavsti), niin suolistoni toimii kuin sillä olisi oma sisäinen kellonsa.  Joka aamu, heräsinpä mihin aikaan aamusta tahansa. Mikä sen ihanampaa kypsässä iässä olevalle naisihmiselle.

Koska tämä taikinamassa on aika neutraalia, riippuen mitä siihen on sekoittanut, niin valmiin leivän päälle voi levittää hunajaa tai hilloa, jos sattuu makeanhimo yllättämään.

Varjopuoli
voi olla kenties se, että tarveaiheet maksavat enemmän kuin tavalliset jauhot. Ostan sen lisäksi aina luomutuotteita, jotka luonnollisesti maksavat hieman enemmän.

Kokeilkaa

LISÄYS syksyllä 2016:
Sen jälkeen kun totesin. että MoringaGarden valmistaa myös pellanvansiemen -moringajauhetta (Leinmehl-Moringamehl),  olen lisännyt sen leipääni. Monet noista yllämainituista siemenistä olen myös jo käyttänyt loppuun. Eli laitan nykyään tattaria, amarantoa, kinoaa, manteleita ja sitä pellavansiemen/moringa jauhetta.

Aikaisempi juttuni Leivän korvike - siemeniä ja moringaa 


Olen luonut Facebookiin suomenkielisen ryhmän "Gracian Moringa"

MoringaGarden: Info +tilaukset

Toukokuu 2016,  © Gracia Penttinen 
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan.

Suomenkieliset moringajuttuni MORINGA blogissani
Ihmepuu Moringan viljelyä Güimarin laaksossa
Tiedätkö mikä on Moringa?
Tenerifen moringa on mahtava antioksidantti  
Miten kaikki alkoi
Miten Moringa tuli Maaplaneetalle 
Kokemuksiani kasviyhteyksistä
Enkeli kasvin hahmossa - poimintoja Moringagardenin tuottamasta dokumentista
Hieman moringasta ja zeatiinista
Moringasta ja kehon omasta vastutuskyvystä 
Miten aloittaa moringan käyttö ravinnossa
Moringan käyttö perinteisessä lääkinnässä
Hinnoista ja laadusta
Huhtikuisia moringamietintöjä
KanarianSaarten ilmalaki suojaa myös moringaa 
Moringa – ihmepuu ja nuoruuden lähde - kasvaa myös Tenerifellä
Moringan viljelystä ja hoidosta kotona kukkaruukussa
Auringosta, kuusta, mayoista ja Tenerifen moringasta
Leivän korvike - siemeniä ja moringaa
Syyskesän moringamietteitä 
Moringaa iäkkäämmille ...Miksi Moringa voi olla juuri heille todellinen voitontuoja
Miksi valitsen Tenerifen moringan ja suosittelen sitä
Moringan annostussuosituksia
 MoringaPark Güímarin laaksossa
Ympäri käydään – yhteen tullaan.  Viinistä moringaan 
Monenlaisia moringapuita MoringaParkissa ja maailmassa
Moringan siemenistä on moneen tarkoitukseen
MTT - nuoruuden ja elämänvoiman lähde 
Varovaisuus on joskus tarpeen - jopa moringankin kanssa
Lempeää moringainformaatiota veteen siirrettynä 
Moringa, raskaus ja imettäminen
Pitkää ikää myös aivoille - moringasta voi olla apua ja tukea
MTT kapseleista ja telomeereista 
Vesi on vanhin voitehista - vaihtelua moringa-ajatusten väliin
MoringaGardenin perustuotteiden uusi luokittelu
Siemen/moringaleivästäni 
Suolistobakteeri ja moringan lehtipulveri samassa kapselissa
Moringan kasvatuksessa tarvittavat lämpötilat
Prostataongelmista ja mahdollisista vaivojen helpotuksista 
Tenerifen moringa ja sydänchackra
Moringasta syövän yhteydessä ja sen ennakkoehkäisyssä
Moringan käyttäjien kertomuksia
Uusia tuotteita MoringaGardenissa
Terveyden ylläpitoa Moringan ja MTT kapseleiden avulla 
Moringan siemenistä maailman korkealaatuisin öljy - ja ihon kauneuden ylläpitäjä
Kesämarunasta voi olla apua punkkien puremissa
MoringaPark juuri nyt
Moringanlehtiyrttiteestä on paljon iloa ja hyötyä
Tärkeä tietää moringanlehtipulveria valittassa
Tiesitkö, että moringan siementen avulla voit puhdistaa vettä?
Oljenkorsi voi katkaista aasin selän
Miten päädyin moringaan
Havaintojani Terveysmeedio auttaa kirjasta, artemisiasta ja moringasta
Nimiuudistuksia MoringaGardenin tuotevalikoimassa


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar